‘파인앤코’ 바텐더가 <정국> 앨범을 떠올리며 만든 칵테일.
Cocktail Creations Inspired by Jungkook’s Album Golden by Top Bartender at Pine & Co.
PAT PARK at PINE & CO @krrboom
“첫 번째 칵테일은 4번 트랙 ‘Standing Next To You’로 시작합니다. 사랑을 시작하는 단계에서 서로를 증명하려는 속삭임을 달콤한 클래식 칵테일 ‘알렉산더’를 트위스트해 표현했어요. 불완전한 둘 사이를 투명하지만 달콤한 알렉산더 위에 감칠맛을 품은 크림을 플로팅해 그려보았죠. 한 잔에 담겨 있지만 분리되어 있는 둘. 깨진 서로 다른 두 잔을 붙인 글라스는 둘 사이의 이야기를 이어나간다는 의미와 함께, 무대 위 정국의 무브먼트를 형상화했어요. 두 번째 칵테일 ‘Bittersweet Negroni’는 7번 트랙 ‘Hate You’로 갑니다. “내가 상처받지 않으려면 널 미워하는 게 방법인가 봐”란 가사처럼, 두 사람의 일그러진 관계를 달콤하게 혹은 씁쓸하게 칵테일과 글라스로 표현했어요. 캄파리가 아닌 용담 리큐르 ‘Suze’로 씁쓸함을, 또한 환희의 샴페인 같은 버무스로 네그로니를 트위스트했죠. 세 번째 칵테일 ‘Reminiscent Highball’은 10번 트랙 ‘Shot Glass Of Tears’에 서빙합니다. 끝난 두 사람의 관계를 받아들이고, 전과는 다른 사람이 되었음을 인정하는 내용이죠. ‘사랑의 마지막 향은 아마도 이런 것?’ 이 곡을 들으면서 느낀 감상을 칵테일로 옮겨보았어요. 향수의 단골 재료인 제라늄을 넣은 하이볼이 이별의 입체적인 심정을 극대화시켜 줄 것 같아요.”
Let’s start with a cocktail inspired by the fourth track of Golden, “Standing Next to You.” I wanted to capture the whispers of trying to prove oneself at the beginning stages of love through a twist on the sweet, classic Alexander cocktail. The delicate dance between two people is illustrated by a savory cream floating atop the transparent yet sweet base, symbolizing their incomplete relationship. Held in one glass but composed of two separate parts, the glass itself is made by joining two broken ones, representing their ongoing story, as well as Jungkook’s movements on stage.
Bittersweet Negroni is for the seventh track, “Hate You.” Like the lyrics, “Maybe hating you’s the only way it doesn’t hurt,” this cocktail mirrors the sweet yet bitter aspects of their fractured relationship. I put a twist on the Negroni by using the bitter gentian liqueur Suze instead of Campari and added a touch of effervescent vermouth, reminiscent of the joy of champagne.
The third cocktail, Reminiscent Highball, is paired with the tenth track, “Shot Glass of Tears.” It symbolizes the acceptance of the end of a relationship and the changes one goes through as a result. As I listened to the song, I wondered what kind of scent the end of love would carry and tried to translate that impression into a cocktail. A highball with geranium, a staple ingredient in perfumes, seems to amplify the complex emotions of a breakup.
🍸 INCOMPLETE ALEXANDER
Ingredients
봄베이 카카오진, 커피액, 우마미 크림, 오렌지 소보로
Bombay cacao gin, Coffee extract, Umami cream, Orange streusel
Direction
① 봄베이 카카오진(봄베이를 카카오닙스와 재증류한 술), 커피 시럽(증류한 커피액과 설탕으로 밸런스를 맞춘 시럽)
각 45밀리리터를 믹싱 글라스에 넣고 얼음으로 칠링한 뒤 잔에 따른다.
② 소금, 글루타민산으로 감칠맛을 더한 ‘우마미 크림’을 휘핑해 토핑한다.
③ 달콤한 빵과 식용 금으로 장식한다.
① In a mixing glass, combine 45 ml of Bombay cacao gin (Bombay gin redistilled with cacao nibs) and 45 ml of coffee syrup (made with distilled coffee extract and sugar). Chill with ice and then strain into a glass.
② Whip the “umami cream” (enhanced with salt and glutamic acid) and top.
③ Garnish with orange streusel and edible gold.
🍸 BITTERSWEET NEGRONI
Ingredient
봄베이, 수즈, 블랑 드 블랑 버무스, 캄파리 폼
Bombay gin, Suze, Blanc de Blanc vermouth, Campari foam
Direction
① 블랑 드 블랑 샴페인의 탄산을 제거한 뒤 캐모마일, 약쑥, 박하를 넣어 버무스를 만들어둔다.
② 캄파리에 달걀 2개를 질소 사이폰에 넣고 질소를 충전한다.
③ 봄베이와 수즈 각 45밀리리터, 버무스 20밀리리터를 믹싱 글라스에 넣고 얼음으로 칠링한 뒤 잔에 따른다.
④ 캄파리 폼을 위에 올린다.
① Remove the carbonation from Blanc de Blanc champagne and infuse it with chamomile, mugwort, and peppermint to create vermouth.
② In a nitrogen siphon, combine Compari with 2 egg whites and charge with nitrogen to create Compari foam.
③ In a mixing glass, combine 45 ml of Bombay gin, 45 ml of Suze, and 20 ml of the infused vermouth. Chill with ice and strain into a glass.
④ Top with Campari foam.
🍸 REMINISCENT HIGHBALL
Ingredients
그레이 구스, 제라늄 리큐르, 제라늄 꽃
Grey Goose vodka, Geranium liqueur, Geranium flowers
Direction
① 칠링한 잔에 얼음을 채운다.
② 그레이 구스 45밀리리터, 제라늄 리큐르(제라늄 잎과 보드카로 재증류한 뒤 시트르산 Citric Acid과 수크로스 Sucrose로 밸런스를 맞춘 리큐르) 15밀리리터, 소다를 순서대로 채운다.
③ 제라늄 꽃으로 장식해 마무리한다.
① Fill a chilled glass with ice.
② Add 45 ml of Grey Goose vodka and 15 ml of geranium liqueur (redistilled with geranium leaves and vodka, balanced with citric acid and sucrose). Top with soda water.
③ Garnish with geranium flowers.